Heb jij jouw favoriete feestelijke wijn al in huis?: tot 25% korting!
Naar de startpagina Naar de startpagina
NL image/svg+xml

Kurkretour groot succes

Zo’n 30% van de bevolking heeft een verzameling. Voor verzamelaars gaat het bij hun collectie meestal niet om de financiële waarde, maar om de emotionele lading. Dit kan variëren van een enorm wagenpark tot een pot navelpluisjes. Of natuurlijk kurk. Sinds de start van de nationale Kurkretour hebben we vele kurkverzamelaars mogen ontvangen. Waarom ze ooit zijn begonnen met het verzamelen van kurk is vaak niet eens helemaal duidelijk. Kurk heeft gevoelsmatig waarde. Het is dan ook een waanzinnig mooi oerproduct. De bast van een boom! Die gooi je niet zomaar bij je restafval. Nadat het enige jaren in een fles geeft gezeten en met een feestelijke plop dan eindelijk weer het licht ziet, blijft het nog steeds een prachtige grondstof. Dus verzamel je de kurken, in de hoop daar weer iets nuttigs mee te kunnen doen. 

Een zak herinneringen

Vaak zijn de kurken ook een verzameling van mooie herinneringen. Je bewaart bijvoorbeeld de kurk van een fles Cava die is geopend bij het krijgen van de sleutels van je nieuwe huis. Tot je niet meer weet of die kurk nu bij de viering van het huis hoort, of dat het toch gewoon nieuwjaarsavond 2016 was. Dan belanden ze in een mooie pot. In die pot gooi je ook de kurk van die lekkere Bobal en zo ben je ineens kurkverzamelaar.

Het kan ook anders. Laatst kwam er een charismatische heer in onze wijnwinkel in Zutphen met een grote zak kurk. De beste man was merkbaar enigszins ontroerd. Op elke kurk had hij namelijk de datum geschreven waarop hij de wijn had geopend. De man bracht dus alle bijzondere genietmomenten die hij had beleefd bij ons, opdat wij er iets nuttigs mee zouden doen. Dat hebben we hem beloofd. 

45.000 kurken

Inmiddels zijn er alleen in de winkel van Zutphen al 45.000 kurken geretourneerd. Dat klinkt als een boel. Dat is het ook. Want als je bedenkt dat er in de omringende gemeenten van Zutphen 47.000 mensen wonen dan gaat het dus om bijna 1 kurk per inwoner. Gelukkig is kurk erg licht en zeer compact, er lag dus ruim een kuub kurken.

Het doel van Kurkretour is om mensen bekend te maken met dit bijzondere natuurproduct én om de kurk te upcyclen. Om er dus waarde aan toe te  voegen door een nieuwe verwerking van de grondstof. Dit doen we door onderzoek te steunen naar de eigenschappen van kurk en de mogelijkheden die het biedt. Kurkafval wordt tot nu toe veelal gebruikt in de ecologische bouw als isolator. Misschien kunnen veelbelovende jonge ontwerpers er wel een nieuw licht over laten schijnen. Of beperken we ons door de kurken alleen maar te vermalen en kan een andere behandeling wel veel meer mogelijk maken. 

Kurk onderzoek door De Eker

De eerste ingezamelde kurken werden opgehaald door samenwerkingsverband De Eker. Zij doen onderzoek naar nieuwe verwerking en toepassing van kurken. Door de kurken bijvoorbeeld fijn te malen tot poedervorm wordt het mogelijk om met kurk te 3D-printen of zeer compact te persen, waardoor je een composiet krijgt mét de eigenschappen van kurk. In een onderzoekstraject werkt het team van De Eker samen met het Green-Tech-Lab van de Fontys Hogeschool in Venlo om tot een hoogwaardige toepassing van ingezamelde kurk te komen.

We hopen dat we je geïnspireerd heb om ook je kurken in te leveren bij een van onze verkooppunten.